Kunduz Dağı

Turizm Haritası // Göl, Şelale ve Yaylalar

Kunduz Dağı

Kunduz Dağına ulaşım Vezirköprü şehir merkezinden 51 km.lik asfalt bir yol ile sağlanmaktadır.

Vezirköprü, karayolu ile Samsun’a 115 km., Havza’ya 20 km., Merzifon’a, 40 km., Durağan’a 60 km. ve Amasya’ya 61 km. uzaklıktadır. Doğu-batı uzanımlı olan Kunduz Dağı'nın turizm amaçlı yararlanılan kesiminin ortalama yükseltisi 1100-1500 m. ‘ler arasındadır. Kunduz Dağı’nın en yüksek yeri 1791 m. ile Keltepe’dir.

Kunduz Dağı’nda 1100 m.’den itibaren nemli ormanlar yayılış göstermektedir. Bu yükseltilerde Kayın (Fagus orientalis), Sarıçam (Pinus sylvestris) ve bunlar arasında dağınık halde bulunan Akçaağaç (Acer campstre), Ihlamur (Tilia rubra), Gürgen (Carpinus orientalis) ile Kızılcık (Cornus mas), Yabani fındık (Corylus avellana), Muşmula (Mespilus germanica) gibi ağaçcık topluluklarına rastlanılmaktadır. Ormanaltı formasyonları olarak, kaplanotu (Doronicum orientale) ve Eğrelti (Pteridium aquilinum) gibi otsu türler yaygın şekilde bulunmaktadır. Kunduz Dağı’nda yaklaşık 1550 m’den sonra Keltepe’ye (1791 m.) kadar ağaç toplulukları yerini otsu formasyonlara bırakmaktadır.

Adeta bir doğa harikası olan Kunduz Yaylasında her yıl geleneksel hale gelen şenlikler düzenlenmektedir. Her yıl Ağustos ayının ilk haftasında yapılan şenliklere yurt içi ve yurt dışından çok sayıda insanın katılımıyla Vezirköprü'de hareketli günler yaşanır. 2018 yılında yapılan şenlikte yağlı güreş yarışması da düzenlenmiş ve toplam 1.040 güreşçi bu organizasyona katılmıştır. Kunduz ormanlarından geçerken geyik üretme çiftliğine uğramayı da unutmayınız.
Fotoğraflarla Kunduz Dağı Fotoğraf Galerisi